уторак, 6. новембар 2012.

ŠTA JE SCRAPBOOK - nekad i sad


Primetila sam da je u poslednje vreme interesovanje za scrapbook sve veće. U svetu već uveliko, a eto polako dođe i do nas. Međutim, ako ste malo istraživali po internetu, tesko da ste mogli pronaći nekakvu 'definiciju' šta je zapravo scrapbook i kako se pravi. 
Dok jedni propagiraju skupe, moderne materijale, drugi se drže bukvalnog prevoda reči 'scrapbook'
'knjiga od komadića,otpadaka' . 
Kako ni meni samoj nije bilo jasno i nailazila sam na prilično kontradiktorne informacije, rešila sam da definitivno razrešim ovu dilemu sebi, možda i drugima. Nakon par meseci sakupljanja informacija, i prevodjenja stranih tekstova, nastao je ovaj kratki autorski tekst. 
Možda se nekome učini dugačak, ali verujte, u poređenju sa tim koliko je pojam 'scrapbook' širok, a njegova  istorija duga, ovaj tekst je zaista kratak! 
Napominjem da se u tekstu nisam bavila digitalnim scrapbookom koji je proizvod najmodernijeg doba, već onim 'tradicionalnim' handmade oblikom. 
Pa hajmo na jedno putovanje kroz ovaj zanimljiv hobi!

ISTORIJA
Prvi oblici scrapbook-a nastali su u Engleskoj, čak u XV veku. Tada su predstavljali svojevrsne zbirke u kojima su sakupljane pesme, priče, pisma, recepti... U formi spomenara pojavljuje se u XVI veku i tada dobija socijalnu ulogu – služi da se u njega potpišu prijatelji i po želji vlasnika upišu poruku, stih... (poput današnjih godišnjaka tj.  spomenara). Ovaj oblik scrapbook-a opstaje i u narednim vekovima, a sa pojavom savremene fotografije, dobija novo lice.

















1795, Anne Wagner's Scrapbook /fotografije preuzete sa Wikipedije


NEKOLIKO REČI O DANAŠNJEM SCRAPBOOK-ingu
Danas razlikujemo dve osnovne vrste scrapbook-a : digitalni i ručno pravljeni, papirni scrapbook.
Ja Vam pišem o ovoj drugoj vrsti – handmade.
Ne postoji definicija kako scrapbook treba da izgleda. Tu granice određujete samo Vi, Vaša kreativnost i materijal kojim raspolažete. Naravno, bitna je i njegova namena.
Journaling – je kategorija u kojoj dominira pisanje, možda sa ponekom pratećom fotografijom i pravi se obično kao dnevnik, beležnica, spomenar;
Scrapbook album – svojom namenom sličan klasičnom foto-albumu, dakle dominiraju fotografije i slike, a tekst obično ide uz njih kao opis, beleška (ko, kada, gde);
Ono što im je zajedničko je da su čuvari uspomena, pa se njima obično zaokružuje jedan period u životu (odrastanje, školovanje, putovanje), ili imaju određenu temu, priču (porodični, ljubavni, posvećen ljubimcima...)


KAKO SE PRAVI
Kao što smo rekli, nema preciznih pravila. Osnova za scrapbook je papir ili karton, koji ukrašavate i popunjavate po svojoj želji. Za razliku od klasičnih albuma u koje samo ubacite fotografije, ovde svaka stranica posebno nastaje, prema Vašoj trenutnoj inspiraciji.
Može biti u formi sveske, tako da ga popunjavate dok ne ispunite sve stranice, ili su stranice drugačije povezane (metalnim alkama, trakom, spiralom...), pa možete dodavati nove stranice dokle god to želite.
Stranice pored fotografija mogu da sadrže isečke iz novina, crteže, citate, detalje od platna, presovano cveće, dugmad, čipku, ukrasne trake, nitne, šljokice,  džepove sa karticama (tzv. tagovima), detalje od plastike, drveta, metala... Dakle, granica je mašta.


 SCRAPBOOK  INDUSTRIJA
Za nastajanje 'scrapbook industrije' i modernih scrapbook albuma kakvi se danas prave širom sveta,  zasluge se pripisuju Marielen Christensen, koja je sredinom 70-ih godina prošlog veka počela da pravi ovakve albume kako bi u njima sačuvala uspomene svoje porodice. Tokom 80-ih pravljenje  scrapbook albuma postalo je toliko popularno, da od tada industrija materijala doslovno cveta.
Scrapbook važi za treći najpopularniji zanatski hobi, a najveću pažnju uživa u SAD, Australiji, Zapadnoj Evropi. U okviru hobi industrije, jedna je od najvećih kategorija, a asortiman materijala koji se danas može naći na zapadnom tržištu je nepregledan. Da bi određeni proizvod nosio oznaku materijala za scrapbook mora da zadovoljava međunarodni standard ISO 18902.
Pa evo šta nam to industrija nudi:
  • Papire posebnog kvaliteta (određene težine i standardizovanih formata)
  • Dekorativne bušače za papir
  • Razne vrste specijalnih lepkova
  • Makaze, skalpele, trimere za papir
  • Dekorativne pečate i široku paletu boja za pečate
  • Nitne, nalepnice, ukrasne detalje od različitih materijala
  • Dugmad, ukrasne trake
  • Elektronske mašine za sečenje raznih oblika od papira
  • Alatke i mašine za embosiranje papira
  • Još mnogo, mnogo toga...

POKUŠAJTE I VI
Doslovni prevod reči 'Scrapbook' bio bi – 'knjiga od komadića(papira)'.
Dakle, da biste napravili svoj scrapbook album, nisu Vam potrebne stvari sa prethodnog spiska. Ono osnovno od čega ćete početi su papir, lepak i makaze.    Umesto da Vam mašina iseče papir, možete ga cepkati, praviti mozaike, gužvanjem mu dati  drugačiji izgled.  Dugmići sa stare bluze, poslužiće jednako dobro kao oni iz prodavnice. Ukrasne trake sa poklona čekale su ovakvu priliku!
Dosta stvarčica koje čuvate u svom domu nose određenu emotivnu vrednost za Vas. Zamislite onda posebnost albuma koji je napravljen od Vama dragih sitnica, u poređenju sa setom koji ste kupili i sklopili album! Ako malo bolje pogledate oko sebe videćete dosta detalja koji mogu postati deo jedinstvenog, samo Vašeg scrapbook albuma!  
Pokušajte, obećavam - svideće Vam se!



14 коментара:

  1. Hvala ti na ovom istraživanju i postu:)Malo znam o scrapbookingu ,ali mi se jako sviđa,pruža mnoge mogućnosti izražaja.Nisam još radila, ali ću svakako probati:))))

    ОдговориИзбриши
  2. Super, zelo poučno. Hvala, ker deliš z nami. Pozdrav Tamara

    ОдговориИзбриши
  3. Meni se uvek svidjao scrapbook, ali nekako nikad nisam imala dovoljno inspiracije i vremena da realizujem to :/
    Mozda je krajnje vreme da probam:)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala na ovom informativnom postu! Sada znam malo više o ovome :) Ja osobno već duže vrijeme imam jedan rokovnik u koji lijepim sve uspomene tipa: ulaznice s koncerata, karte za kino, fotografije, neke omote i sl. Ne izgleda to nešto posebno lijepo, ali tu su sve moje papirnate uspomene :))

    ОдговориИзбриши
  5. Već neko vreme planiram da napravim neki scrapbook album i napokon ću ovih dana početi sa sprovođenjem u delo. Odličan ti je post i verujem da će inspirisati one koji još nisu probali scrapbook-ing da to učine :)

    ОдговориИзбриши
  6. lepo si ovo skupila na jedno mesto. ja bih dodala i podpodelu u albumima - veliki albumi u koje se ubacuju dizajnirane stranice sa nelpljenim dekoracijama, fotografijama i textom, i mini albume(koji ne moraju da budu malih dimenzija) čije stranice sami dizajnirate i pravite od kartona.
    takođe, tu negde treba da se ubaci i pravljenje 3D projekata od lepenke koji mogu u sebi da nose ramove za slike, albume ili kutijice za razne uspomene.

    jako je zanimljivo i kao što si rekla poprilično sveobuhvatno. trebalo bi dosta truda da se uloži da bi se navele sve podkategorije a mislim da konačne klasifikacije i ne može biti, jer bilo da napravite kutiju, album, čestitiku ili nešto treće to se može svrstati u scrapbooking.

    mislim da mi se dopada upravo zbog toga što je "haotičan" i što nema pravila - kreativnost tu zaista može da dođe do izražaja. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Odličan tekst kojim si mi potpuno približila scrapbook! Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  8. Odlican i zanimljiv tekst,nemamo prilike da cesto citamo o ovim stvarima.

    ОдговориИзбриши
  9. Zanimljiv istorijat.Ja sam pocela po malo prosle zime,a sad mislim da nikad vise necu prestati:D
    To je beskonacna inspiracija i zabava!

    ОдговориИзбриши
  10. Odlican tekst, Jasna. Iako pravim cestitke vec nekliko godina, moram priznati da scrapbooking nikad nisam probala...

    ОдговориИзбриши
  11. Mislim da smo jednom za svagda razresili dilemu 'sta je scrapbook'. :)
    Ovo su samo neki opsti podaci i osnovna podela, a raznim varijantama scrapbook-a ne zna se broj! Svi dnevnici, beleznice, sveske sa stihovima ili receptima (itd) koje popunjavamo na neki kreativan, nama svojstven nacin mogli bi biti podkategorija scrapbooka. Ja zato i ne volim da ih klasifikujem, vec scrapbook posmatram kao jednu vrstu umetnosti koja se moze raditi na bezbroj nacina.

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala, s uživanjem sam pročitala ovaj tvoj tekst pun korisnih informacija!

    ОдговориИзбриши
  13. Ja sam prije točno 20 godina (uffff) napravila svoj prvi scrapbook (tada sam bila u USA),a nije sadržavao fotografije nego samo papirnate stvari; npr. ulaznice za koncerte, muzeje i sl, isto tako programi kazališta, kina i sl, kupljene razlednice/suveniri, ispuhani baloni, čestitke svih vrsta,neke bilješke iz bilježnice, isječci iz novina, uzorci ukrasnih papira sa poklona, čak neki računi iz trgovina! Sve sam to ljepila u jednu veeliku fasciklu vrlo debelih korica sa vrlo tvrdim smeđim papirom, a na kojoj piše "scrapbook"- dobila sam je na poklon od jedne prijateljice, da u nju lijepim uspomene na tu školsku godinu :) Krasna stvar. Rado je i danas prolistam, kao i moja djeca.

    ОдговориИзбриши
  14. Hvala Jasna što si se potrudila i složila nešto što je vrlo teško opisati sa više od 3-4 rečenice... :)

    ОдговориИзбриши

NAPISITE SVOJ KOMENTAR