петак, 8. јул 2011.

Napravite ginjol lutku za decu

        Većina igračaka za decu koje su danas dostupne na tržištu, svrstane su po uzrastu u kategorije 'od-do'. Ginjol lutke spadaju u igračke za sve dečje uzraste, jer su podjednako zanimljive i mladjoj i starijoj deci. One su nezaobilazno sredstvo lutkarskih pozorista, a veoma često se koriste i kao didaktičko sredstvo u radu sa decom, pa se moze reći da je njihova uzrasna kategorija '03-103'.   Osobama sa maštom i malo slobodnog vremena neće biti problem da se okušaju u pravljenju ginjol lutki, a u ovom poduhvatu mogu učestvovati svi članovi porodice, uključujući i decu! Sledi jedan 'kratki' tutorijal za izradu ginjol lutki, praćen sličicama našeg 'projekta' :) .
        Nije potreban neki specifičan materijal, sve što vam je potrebno može se naći u svakoj kući gde postoji ženska ruka. :) To su najpre raznorazni ostaci platna (što raznovrsniji, to bolje), može vam poslužiti sundjer za izradu glave i ruku, mada se mogu praviti i od platna (sašije se 'jastuče' željenog oblika, pa se zatim napuni komadićima platna, vunom, vatom...). Trebaće vam igla i konac, lepak, vunica, flomaster i možete da počnete! Ja sam se u izradi svojih ginjol lutki opredelila za glavu i šake od sundjera. Odeca je ručno šivena samo zato što mi mašina za šivenje nije bila na raspolaganju, inače je mnogo, mnogo jednostavnije i brže to uraditi mašinski. 





       Ukoliko niste spretni sa iglom i koncem, dovoljno je da od platna isečete osnovni šablon za telo, tj. odeću i zašijete samo  ivice,  a detalje možete naknadno lepiti nekim malo jačim lepkom, npr. oho-lepkom. Ako pravite glavu od sundjera, najpre iz većeg komada sundjera 'izvucite' grub oblik glave makazama ili skalpelom ( šta vam je lakše), a zatim se postepeno sundjer secka sa svih strana pomalo, dok ne dobije zadovoljavajuci oblik (obično je to oblik lopte). 




          Ovo može izgledati teško, ali vrlo brzo ćete uci u štos, jedino je važno da imate oštre makaze, jer će ih sundjer kao materijal brzo istupiti. Odredite sa koje strane će biti lice , pa na mestu vrata probušite rupu u koju će moći da udje prst do drugog zgloba. Isti princip koristi se i za izradu šaka, nemojte gubiti vreme pokušavajući da napravite prste. Dovoljno je da šaka ima osnovni oblik, eventualno možete naznačiti palac, kao na rukavicama, mada je sasvim dobro i bez toga.




        Ako pravite lutku- životinju, utoliko lakše- neće vam biti potrebne šake, jer je šapa sastavni deo osnovnog šablona za telo, koji šijete od platna.






           Kada ste napravili glavu i sašili telo, vreme je da ih spojite. Za spajanje je najbolje koristiti iglu i konac, tako što ćete zašiti otvor za vrat na telu, za rupu koju ste probušili na glavi, naravno, sa unutrašnje strane, kako se ne bi videli šavovi. Sundjer je dobar za šivenje, ali ga hvatajte malo dublje, da se zatezanjem konca ne bi pokidao. Ukoliko vaša lutka  ima šake, sa unutrašnje strane tela uvucite koren šake koji treba prišiti za rukav i prošijte zajedno sundjer i platno.




         Ako je i to gotovo, svaka čast! Najveći deo posla ste završili. Ostalo je još da iscrtate lice po zelji (odlične su plastične oči koje se mrdaju, ukoliko možete da ih nabavite), i da napravite kosu za lutku, ukoliko je potrebno. U zavisnosti od trenutne inspiracije, detalji na licu se takodje mogu praviti od sundjera, vunice, ili nečeg drugog što vam padne na pamet.




           Kosa odlično izgleda kada se napravi od vunice, i to tako što se vunica iseče na željenu dužinu, a zatim se lepi red po red.  Postoji još varijanti, kako za pravljenje kose, tako i za sve ostale delove lutke, ali da ne bih išla previše u detalje, za sada ovoliko. Mislim da nije potrebno naglašavati da se ovim lutkama upravlja  iznutra, tj. ruka se provuče ispod odeće, kažiprst se stavlja u rupu koju ste probusili na mestu vrata i služi za upravljanje glavom, a palac i srednji prst služe za upravljanje rukama.  Nadam se da će ovo uputstvo za pravljenje ginjol lutki biti od koristi svima koji reše da se zabave praveći ih, mada prava zabava tek sledi, kada lutke budu gotove! U nastavku pogledajte kako izgledaju naše gotove lutke.  Ukoliko imate neko pitanje predlog, ili slično, ostavite komentar, rado cu odgovoriti! Do sledećeg posta, pozdrav!








          

6 коментара:

  1. Bravo, ovo tražim već neko vrijeme...puno hvala... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno na iscrpnom objašnjenju, ovo mi je jako korisno za radionice s djecom koje planiram napraviti. Srdačan pozdrav iz Zagreba

    ОдговориИзбриши
  3. Divno,hvala na tutorialu,deca mi idu u drzavni vrtic i manjka im igracaka i materiala za rad,ponudila sam se da napravim ginjole to je kod dece jako dobro prihvacen nacin za zabavu,poslacu vam post kad napravimo,da nas ocenite.

    ОдговориИзбриши
  4. vrlo kreativno i maštovito za djecu najdraže lutke

    ОдговориИзбриши
  5. Lutke su Vam prelepe,sve pohvale! Imate li savet kako da napravim jeza?Neka ideja za bodlje?Pozdrav!

    ОдговориИзбриши

NAPISITE SVOJ KOMENTAR