четвртак, 25. октобар 2012.

Praznici i običaji...

Razmišljala sam na koji blog da postavim ovu 'stvarčicu'... Pošto se ne radi o čestitki, već više o nekoj vrsti stonog ukrasa, dospela je ovde. To je zapravo 3D kutija, napravljena za izazov na Craft-alnici, na temu 'strašno'. Pored izazova, ova tema bila mi je zanimljiva i zato što nikada nisam radila ništa slično, budući da gore pomenuti praznik ne obeležavam ni na koji način. Međutim, čini mi se da ovaj, kao i drugi praznici sa zapada polako pronalaze svoje mesto i u našim krajevima. Ja nekako imam prilično konzervativan stav kada su praznici i običaji u pitanju. Ipak, ako porazmislite, postoji toliko običaja koji su se 'uvukli' u naše kalendare, pa smo ih prihvatili kao svoje, a da zapravo i ne znamo odakle potiču. Kakav stav vi imate o tome? Prihvatate li oberučke nove i zanimljive običaje, ili se držite isključivo starih, domaćih običaja?

Noć veštica/67 izazov na Craft-alnici

10 коментара:

  1. Sta god da je ova "stvarcica",lepo izgleda kao slika!Ja bas i ne prihvatam olako strane obicaje,mislim da cak i nase vise ne znamo u onom pravom,izvornom obliku..."Noc vestica" moze,ali ne u mojoj kuci:).Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Moram reci da si ovo sjajno napravila,a slazem se sa Ljubinkom,ne znamo dovoljno ni svoju, vise bi rekla tradiciju,jer obicaji su jedno a praznici nesto sasvim drugo.Stvarno ti je ovo sjajno,drvo,misevi,sve,sve...

    ОдговориИзбриши
  3. Hiša strahov, netopirji, buča,...noč čarovnic. Lepa voščilnica.
    Pozdrav Tamara

    ОдговориИзбриши
  4. Všeč mi je ta tvoj namizni okras :-) Pri nas smo že v času mojega otrošva na noč čarovnic izrezovali buče, notri dali sveče in jih postavili na ograje. Tega sva z možem naučila tudi najina otroka. Sicer pa je noč čarovnic zame čisto poseben dan, saj imam ravno takrat rojstni dan :-) A ni lepo, če se prav za tvoj rojstni dan dogaja nekaj posebnega? :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljiv uradak:) Nisam baš pobornik prihvaćanja komercijaliziranih ( ne znam kako bi ih nazvala) blagdana, iako mi taj naziv "blagdan "ima točno određeno značenje.

    ОдговориИзбриши
  6. Jasna, kot iz pravljice. Zelo lepo si jo izdelala, všeč mi je. Lp

    ОдговориИзбриши
  7. Slatka kutijica! I ja sam primjetila da i kod nas sve više pažnje pobuđuju internacionalni praznici... i naravno da sam presretna zbog toga! U mojoj familiji su se nekako uvijek slavili... tako smo i sinoć malo sjedili kod sestre i divno smo se družili uz Halloween dekoraciju... bilo je baš veselo. Mia je ludovala do besvjesti u svom novom scary kostimiću i ponosno se šepurila dekorisanim bundevicama! Pa šteta bi bila propustiti takvu feštu!

    ОдговориИзбриши

NAPISITE SVOJ KOMENTAR