недеља, 22. април 2012.

Par ideja u proleće...

         Kažu da nam,dok drveće cveta, priroda uzima polovinu energije. Zato se u proleće osećamo umorno, iscrpljeno... Ali, kada sve olista i procveta, tada nam priroda vraća duplo. Po sebi bih rekla da je počeo taj drugi ciklus - vraćanje energije.


Stan u kom živimo suprug i ja, izgleda da nije pravljen za ljubitelje cveća. Prosto, ne postoji mesto na koje se može staviti saksija sa cvecem i to kad se zanemare principi feng šuija o tome kako bi i gde biljka trebala da stoji. Zato se uvek obradujemo proleću, jer od početka proleća pa do duboke jeseni, naše biljčice caruju na terasi. :) 
Sada malo praktičnih ideja. Ako ste rešili da zasadite neku biljčicu, a shvatili ste da nemate slobodnu saksiju pri ruci, sasvim dobro će vam poslužiti i balon od vode, koji ćete ravno preseći na željenu dubinu,izbušiti rupe na dnu, a zatim se prepustite ukrašavanju.


 Za ovaj naš projekat (koji je sve ukupno trajao 15 minuta), izabrala sam da spoljašnju stranu balona obložim salvetom, uz pomoć četki i drvofiksa/tutkala razređenog sa vodom. Širorkom četkom nanela sam lepak na balon, odgore sam stavila gornji, tanki sloj salvete,a zatim sam tankom četkicom (umočenom u lepak) odgore premazala salvetu.



 Naravno, postupak je 'grub', pa je ostalo sitnih i krupnijih nabora, ali za jednu improvizovanu saksiju, sasvim je zadovoljavajuće. Ako ste strpljiviji, balon možete najpre prefarbati u belo, kako bi šare na salveti više došle do izražaja, a meni je palo na pamet da sam mogla u prvi sloj lepka koji ide ispod salvete dodati malo bele boje, samo ne znam da li bi to 'progutalo' salvetu..? Molim majstore dekupaža da se oglase! :)
Par nedelja kasnije, naša saksija izgleda ovako:


Ako vas je zaintrigiralo šta predstavlja ovo sa leve strane, to je improvizovani mini-plastenik, napravljen od strane mog supruga. Napravljen je od dve plastične flaše koje su presečene i malo uvučene jedna u drugu, a unutar njih je tetrapak presečen na pola po vertikali i napunjen zemljom (a u zemlji - ljute papričice :)). 


U ovakvom mini-plasteniku, provereno možete posejati biljku s prvim danima proleća, napolju, bez bojazni da će da umrzne. 
I kako da završim post, a da ne pomenem protekle praznike, tradicionalno provedene u Mačvi, gde žive moji roditelji, a gde se za Uskrs okuplja skoro cela familija. Slikala sam tek ponešto. 


Raznorazne đakonije postavljene za doručak, ali pored silnih maminih rolata, slanih pita i projica, zvezda dana bila su naravno- jaja... :)



Do sledećeg posta, pozdrav!


15 коментара:

  1. Prava uživancija je čitati tvoje postove... tako lijepo u samo jednom postu objasniš i čuda priroda i daš mini tutorijale za saksiju i mini plastenik, a isto tako nam dočaraš kako si se provela za praznik... svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  2. živo me zanima taj mini plastenik, kako funkcionira to?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iznenadila bi se kako lako se pravi, a koliko je praktično. Mi smo u 'saksiju od tetrapaka' posejali semenke papričica i lepo ih ušuškali sa dve plastične flaše. Ovo ima efekat staklene bašte i pomaže da seme brže proklija,a biljka neće umrznuti ukoliko te ujutru iznenadi mraz. Preko dana jednostavno razvučeš flaše tj, skineš ih, a uveče ih ponovo navučeš.

      Избриши
  3. Ni kod mene baš ne možeš primijeniti feng-šui!Jedino prolazi ovo na stolu ( kao i kod tebe!!!)Ne smeta što nema svjetlosti,šareno,ugoda za nepce,poslije se lijepo "zalije" kakvom obrom kapljicom i sve cvjeta!Pa onda malo glazbe i pjesme!!I to je naš feng-šui!!!
    Ti barem imaš klupice na prozorima gje možeš posaditi ove slatke minijature.Ideja odlična , ai ovo s mini plastenikom je originalno!!!Veeliki pozdrav:)):))

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična ideja za saksiju za cvijeće od boce sa slvetnom tehnikom, super ti je ispalo a ovo mi se isto dopalo za sadnju unutar boce, originalno :) pozz

    ОдговориИзбриши
  5. Polna si super idej, še posebej mi je zelo zanimiv in uporaben mali plastenjak. Lp

    ОдговориИзбриши
  6. Kad se salveta treba zaljepiti na prozirnu posudu (bilo staklenu, bilo plastičnu), trebalo bi ispod svakako staviti neku svjetliju akrilnu boju (bijelu, žutu ili slično).U suprotnom, motiv sa salvete kao da se razlije, razvodni, ne dolazi do izražaja.Probaj sljedeći put prvo čitavu površinu prebojati bijelom akrilnom bojom (i to spužvicom kojom tapkaš po površini-tako ćeš dobiti da je površina posve jednaka), a tek onda zaljepi ljepilom gornji motiv sa salvete.Nadam se da nisam naporna.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, hvala na objasnjenju! Ne bavim se dekupazom, pa mi nije palo na pamet kada sam radila da bi najpre trebalo obojiti podlogu. Evo skole za sledeci put. :)

      Избриши
  7. Što ovi rolati mame :)) Super su ti saksijice, a ovaj staklenik sa papričicama sam pokazala mami pošto je ona veeeliki ljubitelj istih :)) rekla je da će da napravi obavezno a uz to je super što se može i zatvoriti tako da se mačke ne oljute :)) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad devica osmisli, mora biti prakticno! :) Ovo je zastita za biljku dok je seme u fazi klijanja, sve dok biljka ne nikne dovoljno za rasadjivanje.

      Избриши
  8. Zaista samo posle posta moze da se uziva u svakom zalogaju sa ove prelepe trpeze,a o postovima sta reci :)))I ja skoro nadjoh da se bezbojne povrsine mogu prvo premazati gruntom,mesavinom tutkala i vode,pa akril pa salveta,ali i ovako je sjajno.

    ОдговориИзбриши
  9. Ma odlično si se snašla, salvetom ukrasiti cvjetnjak. Nemam iskustva u salvetnoj tehnici, a dosad sam napravila tek jedan rad. U tom jednom radu skužila sam da je bitno podlogu prefarbati nekom bojom, jel onda salveta bude jako prozirna, gotovo da se ne kuži otisak.
    I mi se tradicionalno okupljamo za blagdane. To je baš lijepo. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Izgleda da smo se svi probudili posle tog prolecnog zamora, uh bice toliko novih ideja i radova za predstavljanje, ko ce stici sve procitati. :-)
    Obozavam kad se ponovo iskoriste sve te plasticne flase, baloni i sl. a ti si to uradila na lep i funkcionalan nacin. Ja se dekupazom jos nisam bavila ali planiram pa sam ovde svasta korisno saznala. Hvala svima.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  11. imaš nagradicu na mom blogu, ugodnu večer želim :) pozz

    ОдговориИзбриши

NAPISITE SVOJ KOMENTAR