субота, 24. март 2012.

Recikliranje papira -kako da napravite svoj papir

Može li se bolje spojiti lepo sa korisnim, nego kad odlučite da sami napravite papir?
Pored toga što ćete uštedeti sebi vreme i novac za kupovinu papira koji vam je potreban npr za pravljenje čestitke, napravićete baš onakav papir kakav vam treba, u boji koja vam treba, a usluga koju ćete učiniti prirodi je neprocenjiva... 
Na internetu ćete pronaći dosta različitih načina na koje možete reciklirati papir, svi su manje-više slični. Isprobala sam nekoliko varijanti, u ovom postu pokazaću vam način koji je po meni najjednostavniji. Pa da krenemo...
Trebaće vam lavor ili druga veća posuda sa vodom, plastična mreža (ukoliko imate decu, verovatno vam se po kući vuku one table od bockalica, koje mogu odlično da posluže, naravno, ako dobijete dozvolu da ih pozajmite :) ), parče mikrofibera ili sličnog platna,  (drveni) ram, sundjer ili kuhinjska krpa koja dobro upija vodu i naravno papir! 
Koverte od računa i propagandni materijali su dušu dali za reciklažu! :) 
Papir iscepkajte i potopite u vodu. 


Nakon 24-48 sati papir ćete moći da 'umesite', tako da se dobije homogena smesa. Brža varijanta je da papir stavite u blender, nalijete vodom i nakon par sekundi imaćete isti učinak. 
Na čvrstu, plastičnu mrežu stavite mikrofiber platno, preko toga stavite ram (ram ne treba da bude veći od mreže, kako bi mogao da drži platno fiksirano) i sve zajedno stavite u posudu sa vodom. Izmiksirani papir sipajte unutar rama. Tokom celog postupka, držite ram i mrežu da se ne odvajaju. Izvadite sve iz vode, višak vode proći će kroz platno, a na platnu će ostati gusta smesa, tj. vaš budući papir.


 Sada odvojite ram od mreže i višak vode iz papira lagano sakupljajte suvom krpom ili sunđerom. Okrenite papir na drugu stranu i ponovo pokupite višak vode.


 Sada ostavite vaš papir da se suši. Na umereno toplom danu kakav je bio današnji, potrebno je 6-8 sati da bi se papir osušio (pod uslovom da niste sipali puno smese pa je papir debeo kao karton, u tom slučaju treba dosta više vremena). Ako vam se opet žuri, postupak se može ubrzati sušenjem papira fenom ili peglanjem papira ispod kuhinjske krpe, mada lično mislim da je besmisleno trošiti toliko energije na recikliranje!
U procesu gnječenja, ili miksiranja papira, možete dodati sušene ili sveže latice cveća, boje, šta god vam padne na pamet, kako bi vaš papir bio lepši, drugačiji.




Rezultatima svog današnjeg rada sam veoma zadovoljna, a pored divnih papira, raduju me i nove ideje koje su se javile dok sam pravila papire. U narednim postovima biće još dosta toga o recikliranju, a o načinima na koje možete iskoristiti reciklirani papir, čitaćete na Card Craft by Jasna.
 I za kraj - ako rešite da reciklirate, javite se, rado ću vam dati još koji savet! :)

10 коментара:

  1. wau! super ideja, "prirodnjački prijateljska" ;)))

    ОдговориИзбриши
  2. Jako lep tutorijal.A da li bi moglo da se napravi od ove smese bista za izlaganje nakita,ili treba kalup.

    ОдговориИзбриши
  3. jao znaš koliko se kanim da probam ovo! te je hladno, te nemam ovo, te nemam ono... a otpadnog papira, fala bogu, uvek! ide lepo vreme, misli da je ovo jedna od stvari koja svima treba da nam se nađe na TO DO listi :D
    ps: sviša mi se novi izgled bloga ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Zgodan tutorijal, i svaka ti čast na strpljenju. Trenutno nemam živaca za takvu vrstu recikliranja, ali mislim da ću se u budućnosti okušati i u tome.

    ОдговориИзбриши
  5. Jasna, čudovito . Zelo mi je všeč tvoja reciklaža :) in njena predstavitev v sliki in besedi. Pridna si. Lep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Odlično!!!
    To mi je na popisu onog što želim napraviti, samo si moram složiti ram i avantura recikliranja može početi!
    Hvala za tutorijal :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман26. март 2012. 07:39

    Odličan post i način kako možemo načiniti novi papir :)
    hvala za divan savjet !

    ОдговориИзбриши
  8. Divan tutorijal Jasna... svaka čast, ti si stvarno i vrijedna i puna ideja... super :)

    ОдговориИзбриши
  9. Ideja ti je odlicna, kao i tutorijal. Nisam jos isprobala, kanim se vec neko vreme. :)

    Pozdrav

    Vanja

    ОдговориИзбриши

NAPISITE SVOJ KOMENTAR