недеља, 5. фебруар 2012.

Salvete i pegla - dekupaž na moj način

U plimi ideja nekoliko puta sam se susrela sa dekupaž tehnikom i daleko od toga da me je ostavila ravnodušnom. Zapravo, divim se svima vama koje pravite prava umetnička dela pomoću četkice, lepka i salveta.  I uvek se pitam - kako je ovako savršeno zalepljeno, bez i jednog jedinog nabora?! Objašnjavali su mi jednom da kao i svaki drugi zanat i dekupaž ima svoje male tajne koje ga čine posebnim. Iskreno, pravi razlog što nisam pokušavala da se malo izveštim u ovoj tehnici je to što sam se udaljila od četkice... Već nekoliko godina odbija me sve što ima veze sa četkicom i tečnim bojama. Ranije sam slikala. Sa uživanjem. A onda sam napravila pauzu, iz čista mira, tek tako... I sada, kada mi nekad padne na pamet da nešto naslikam, pogledam u posudu sa četkicama, a njima odjednom porastu zubi i počnu da reže! :)

Nego, da se vratim na temu. Kako nisam vična dekupažu u njegovom pravom obliku, a volim, volim salvete, našla sam način da ih iskoristim u hobiju koji mi ide od ruke - u pravljenju čestitki! Pošto se lepi, kvalitetni papiri za scrapbook ne mogu naći na našim prostorima, a salveta sa raznim motivima je sve više, predlažem da podlogu za čestitku (ili šta već pravite) sami napravite od belog hamer papira koji je lako dostupan i gornjeg, tankog sloja salvete. Dakle pored papira i salvete trebaće vam još pek-papir, samolepljiva folija koja u ovom slučaju ima funkciju lepka, i pegla.  



Na dasku za peglanje stavite pek papir, kako se folija na bi lepila za dasku. Na beli papir stavite samolepljivu foliju, odgore salvetu i sve to prekrijte pek papirom.





 Prepeglajte vrelom peglom (prethodno isključite izbacivanje pare) i to je sve! Makazama ćete jednostavno ukloniti višak salvete, a željeni oblik možete iseći pre ili posle peglanja. Nema nabora, niti šanse da će se odlepiti ( u tu svrhu pegla mora biti vrela) a ceo postupak gotov je za dva do tri minuta!
Uz nekoliko detalja, napravićete fenomenalnu čestitku, a na ovaj način salveta se može lepiti i na ravnu drvenu površinu, kao i na platno (ostalo nisam probala, pa neću ni predlagati).





Toliko od mene, do sledećeg posta!



36 коментара:

  1. Sviđa mi se tehnika, a čestitka je super ispala :)

    ОдговориИзбриши
  2. joj, sjajno!!!
    ček, ček,ček: jel to onaj samoljepljivi celofan za frižider???

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo jos nisam probala da uradim a efekat je super!! Nikad ne bih rekla da je to salveta. Sjajno!

    ОдговориИзбриши
  4. Peglala jesam ali nikada preko folije nego s ljepilom. Ovo je odlična ideja. Moram probati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skoro sam se divila tvojim radovima u dekupaž tehnici, a videla sam i one sa peglanjem! Princip je isti, samo je ovde umesto lepka folija, a sam postupak je dosta brži.

      Избриши
  5. Super ideja, vrlo jednostavno i brzo, iako moram priznati da mi možda nije baš sve jasno, trebala bih probati i sama se uvjeriti...Uglavnom, ako sam dobro shvatila redoslijed je:
    - pak-papir
    - bijeli hamer papir
    - folija s ljepljivim dijelom prema hamer papiru
    - salveta (s licem gore)
    - opet pak papir
    i ispeglati!
    Čini mi se da ne razumijem dio s folijom i koja je njena uloga!
    Prekrasno izgleda i drago mi je da si se u nečem našla, iako šteta kistova da stoje i čekaju svoj red!
    Lp

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pek- papir (onaj beli, masni papir za pečenje) stavlja se na dno i na vrh, kako se daska za peglanje i pegla ne bi ulepili, a folija ustvari služi kao lepak! To je ona providna, samolepljiva folija za domacinstvo i nije bitno kako ćeš je okrenuti, jer se ona pri velikoj temperaturi istopi i tako zalepi salvetu za papir. Neke od svojih najboljih čestitki napravila sam ovako, probaj, nije komplikovano. I ako probaš, javi kako je ispalo! :)

      Избриши
    2. Hvala puno....sad mi je sve jasno...eto, čak sam mislila da si pod izrazom pek-papir mislila pak-papir hehe....moram probati i javim rezultat!
      pusa

      Избриши
    3. meni ne moze salveta da se zaljepi .????

      Избриши
  6. i ja sam oduševljena tom salveta tehnikom,divan papir se dobije,volim onaj baršunasti efekat na hameru:)

    ОдговориИзбриши
  7. Divno otkrice,moram da probam,svaka cast za ideju ;)))

    ОдговориИзбриши
  8. Super ideja,bravo.Moracu i ja da probam.I cestitka je super.

    ОдговориИзбриши
  9. woow, fenomenalna ideja, hvala puno na tutorialu :) :)

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala na tutorijalu, probala sam, ali meni se ne zalepi lepo po ivicama, imas li ideju gde gresim?

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  11. Dešavalo mi se da se odlepljuje od ivica ka sredini, ali onda bih shvatila da pegla nije podešena na maksimalnu temperaturu... Ništa drugo mi ne pada na pamet.

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala, draga! Ovo moram da probam, izgleda odlicno!

    ОдговориИзбриши
  13. Draga Jasna, probala sam ponovo, isti problem se javio. Ili mi je pegla pokvarena ili ja :-)
    Ali ne odustajem. Ako želiš možeš pogledati kako sam donekle rešila problem.
    http://iza-duge.blogspot.com/2012/02/cestitke-ukrasene-salvetama.html

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  14. Pozdrav, jako dobra ideja, veoma mi se svidja, morat cu i ja da probam, vec sam i sam odustala od scrapbookinga u nedostatku kvalitetnog papira, ovo je super ideja..

    ОдговориИзбриши
  15. došla sam ovdje preko Sani...ideja je stvarno odlična! mora se probati :)

    ОдговориИзбриши
  16. Super ideja, meni se ovo više svidjelo od klasičnog dekupaža. Nedavno sam napravila jedan i dogodilo se to da izgleda tako kao da ga je voda donijela. :)

    ОдговориИзбриши
  17. Sasvim sam slucajno naisla na ovaj blog i zaista se odusevila. Ja sam takodje ljubitelj rucno pravljenih stvari bilo koje vrste, a ova ideja sa salvetom mi se veoma dopada. Vrlo je ljupko. Obavezno cu isprobati.
    Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  18. Prvi put cujem za ovu tehniku - odlicno! Bas sam skoro kupila ovakvu neku salvetu. Jedva cekam da probam tvoju tehniku :)

    ОдговориИзбриши
  19. Samo da se zahvalim puno na ovom prikazu pravljenja papira. Nisam u prici sa scrapbookingom ali sam pozelela da odradim papire za oblepljivanje jedne kutije.
    Pa eto da upisem, moze i na onaj A4 papir za stampanje da se nalepi salveta. Hamer mi je bio previse cvrst pa sam isprobala sa ovim. Bez problema 'seda' i na njega.
    A od hamera sam pravila jednu cestitku i super je ispala.
    Hvala jos jednom!

    ОдговориИзбриши
  20. cim me prodje faza"mrzim sebe"probacu,ideja je odlicna

    ОдговориИзбриши
  21. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  22. OdlicnO! Iz ovih stopa idem u prodavnicu za papir, i krecem sa prvim pokusajem! Bas sam u problemu za neki dekorativni papir, tako da mi je ovo leglo ko budali samar :D

    ОдговориИзбриши

NAPISITE SVOJ KOMENTAR