четвртак, 15. септембар 2011.

Napravite testo-plastelin za igru

             Gledajući razne fotografije, setila sam se da bih mogla sa vama podeliti 'recept' za testo za igru, ili kako ga neki zovu- domaći plastelin. Ako imate klince, ovo je prava stvar za vas, tj. za njih :) ! Ako ih nemate i sami ćete se zabaviti kao što bi deca! Veoma lako se pravi, za oblikovanje je idealno, ne lepi se za prste,a mogućnosti za bojenje su velike, tako da mu igra nije nije osnovna funkcija. Od njega se mogu praviti raznorazni ukrasi budući da se  relativno lako suši (u zavisnosti od toga šta ste napravili), a može i da se peče, što još uvek nisam pokušavala. Ove sličice su nastale dok sam pripremala testo za pravljenje novogodišnjih ukrasa sa decom na poslu. I ranije sam pokušavala da ga napravim na osnovu različitih 'recepata', ali se ovaj definitivno pokazao kao najbolji! Evo ga: U šerpu sipajte 250ml vode i veliku kašiku ulja. Stavite na šporet da proključa. U drugoj malo većoj posudi pomešajte 250gr brašna, 100 gr soli i veliku kašiku limuntusa. Proključalu vodu sipajte u smesu od brašna i promešajte varjačom, a zatim umesite rukom. U zavisnosti od toga za šta ga koristite, možete ga bojiti prehrambenim bojama u samom procesu pravljenja ( što je najbolje rešenje ako će ga deca koristiti za igru) ili ćete farbati gotov, osušen proizvod bojama koje vam se nađu pri ruci. Kako god, dobra zabava vam ne gine! :) Uživajte!













11 коментара:

  1. Ovo je toliko dobro da ću ga sigurno isprobati,a ionako imam boju za hranu kojoj je,mislim,istekao rok!

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan recept!!! Obožavam ovakve domaće uratke, ovi tvoji "kolačići" izgledaju izvrsno!!

    ОдговориИзбриши
  3. Slano testo :)), dobra ideja. "Piškotki" so čudoviti. Hvala za recept. Lp

    ОдговориИзбриши
  4. Drago mi je da vam se dopada, najbolja stvar je to sto se zaista lako pravi, a u zatvorenoj plasticnoj kesi mozete ga cuvati u frizideru i do tri nedelje! Pozdrav! ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo moram probati... Mia će biti oduševljena... tim prije što će sve svoje figurice poslije moći i poručkati :). Hvala Jasna!

    ОдговориИзбриши
  6. I love your creations!!! I will follow you too. Kisses from Sparta Greece!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala na posjeti mom blogu, a tvoj ću sa zanimanjem pratiti, jer vidim da tu ima sve i svašta od svega i svačega i to me veseli :))
    Hvala za recept...ukrasi izgledaju preslatko!
    Lijep pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Moram i ovo da probam,stvarno zvuci odlicno,cim pre pa pravim post :)))

    ОдговориИзбриши
  9. Upravo ispekla zvezdice i jelkice, na 200 stepeni 8,9 minuta.Fenomenalna smesa i nepecena i pecena.Hvala za recept

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicno! Drago mi je da si zadovoljna! Pripremljena smesa moze bez problema da stoji u plasticnoj kesi u frizideru i to prilicno dugo!

      Избриши

NAPISITE SVOJ KOMENTAR