четвртак, 25. октобар 2012.

Praznici i običaji...

Razmišljala sam na koji blog da postavim ovu 'stvarčicu'... Pošto se ne radi o čestitki, već više o nekoj vrsti stonog ukrasa, dospela je ovde. To je zapravo 3D kutija, napravljena za izazov na Craft-alnici, na temu 'strašno'. Pored izazova, ova tema bila mi je zanimljiva i zato što nikada nisam radila ništa slično, budući da gore pomenuti praznik ne obeležavam ni na koji način. Međutim, čini mi se da ovaj, kao i drugi praznici sa zapada polako pronalaze svoje mesto i u našim krajevima. Ja nekako imam prilično konzervativan stav kada su praznici i običaji u pitanju. Ipak, ako porazmislite, postoji toliko običaja koji su se 'uvukli' u naše kalendare, pa smo ih prihvatili kao svoje, a da zapravo i ne znamo odakle potiču. Kakav stav vi imate o tome? Prihvatate li oberučke nove i zanimljive običaje, ili se držite isključivo starih, domaćih običaja?

Noć veštica/67 izazov na Craft-alnici

петак, 12. октобар 2012.

Jesenje dekoracije - bundeve

Ako vam zatreba dekoracija vezana za jesen, ili možda na neki način obeležavate predstojeću Noć veštica, verovatno će vam na pamet pasti - bundeve!
Ove vesele bundeve se veoma jednostavno prave:

1.Isecite krug od platna. Orijentacije radi, prečnici krugova za bundeve koje ćete videti u postu su 17 i 20 cm.


2. Profircajte ivicu kruga pomoću igle i konca (za šta vam nije potrebno ama baš nikakvo krojačko umeće), neka oba kraja konca ostaju slobodna.


3. Zategnite malo krajeve konca tako da dobijete vrećicu, a unutrašnjost napunite mekim materijalom (najbolje vunom ili vatom, a možete koristiti i parčiće platna ili sundjera, ili šta vam se već nadje pri ruci). Kada ste dobro napunili bundevu, zategnite konac koliko god može i zavežite čvor. 


4. Sada od čvršćeg kanapa (vunice) isecite četiri dela koja ćete jedan po jedan unakrsno vezati oko bundeve i time je podeliti na 'kriške'. Slobodno zategnite kanap da se malo useče u platno, čvorovi neka budu na vrhu bundeve, višak kanapa nemojte seći! 


5. Poslednji kanap neka bude malo duži, njime ćete obmotati ostale kanape i tako ćete dobiti 'peteljku'. Po želji, možete dodati i lisku. 


Same po sebi su lepe i dekorativne, a odlično se uklapaju u sve vrste jesenjih aranžmana, korpe sa povrćem,voćem, dekoracije trpeze i sl.