недеља, 16. септембар 2012.

Zbirka ideja - kako na kreativan način iskoristiti školjke

U duhu prethodnog posta potrudila sam se da sakupim što više ideja kako da na različite načine upotrebite školjke. Neke ideje sam vam već pominjala, neke ste mi vi dali kroz komentare na prethodni post (na kojima se iskreno zahvaljujem), a ostatak je iz najveće zbirke kreativnih ideja na svetu - sa interneta. 

  1. Sveće od školjki   

Na sajtu poznate Marte Stjuart videćete nekoliko primera za sveću u ljušturi od školjke, koju vrlo jednostavno možete napraviti za čas.  Zanimljiva ideja su i školjke u sveći poput ove:














    2. Ukrasne kutije sa školjkama, kutije za nakit

Mašta i materijal su vam granice. Ovde imate slike raznih kutija sa školjkama. Autor bloga je iz Izraela, ja nažalost ne razumem ništa od napisanog na njegovom blogu, a i google prevodilac nije baš od prevelike koristi u ovom slučaju. :) Na sreću, tu su slike, koje govore za sebe, pogledajte. 


   


   3. Figure od školjki, zabava za decu i odrasle

Ako ste bili na letovanju sa decom, teško da ste se kući vratili bez kesice sa školjkama. Na sajtu Fun Family Crafts imate nekoliko lepih ideja kako da se svi zajedno zabavite sa školjkamai  nakon letovanja. 


   



   4. Zvončići za vetar sa školjkama

Nešto što sam i sama pravila, malo više o zvončićima naćićete u prošlogodišnjem postu Zvončići od školjki.










   5. Školjka umesto saksije

Neobičnu ideju pronašla sam na sajtu HGTV.  Ako imate veliku školjku, verovatno vam može poslužiti kao saksija za kaktuse, čuvarkuću, ili neku drugu, manju biljku. 







  6. Venčić sa školjkama

My Romantic Home daje vam ideju i uputstvo kako da napravite venac sa školjkama, kao ukras za vrata, zid...










  7. Malo smelije ideje

Ako ste otvoreni za nove, rekla bih ekstremnije i svakako smelije ideje, Vignette Design vam nudi nekoliko predloga kako da uz pomoć školjki dekorišete svoj životni prostor. 









   8. Nakit sa školjkama

Školjke možete sresti kao deo narukvica, minđuša, privezaka, prstenja... Nakit sa školjkama možete napraviti i sami relativno lako, a rekla bih da je najviše truda i sredstava potrebno za bušenje školjki. Za bušenje će vam biti potrebna tanka bušilica, a ako vam se posrećilo - školjke koje imate su već probušene i to prirodnim putem! Naime, neka morska stvorenja koja se hrane školjkama tj, onim jestivim delom školjki, do njega dolaze tako što na pravom mestu probuše ljušturu nakon čega se ona otvori. Ovako probušene školjke su idealne za pravljenje nakita, nizanje, razne dekoracije.  


  9. Ramovi za fotografije, sa školjkama 

O tome sam skoro pisala, postupak izrade jednostavan, evo ga i link : Ram sa školjkama 








  10.   20 kreativnih ideja

Na sajtu Ideas for Interior čeka vas 20 ideja kako da na kreativan i praktičan način upotrebite školjke.










  11. Još zanimljivih ideja

Pinterest vam nudi baš, baš dosta ideja u slikama. Pogledajte!











  12. Shell Crafts - 27 ideja

Ponovo Marta Stjuart, 27 ideja sa kratkim uputstvom za izradu za svaku od njih. Primetila sam da se dosta ideja na ovim sajtovima ponavlja, ali svaki od njih svakako sadrži i nešto originalno, pa vredi pogledati ih. 









  13. Shell Scapes - blog prepun ideja

Različite dekoracije, dosta aranžmana za venčanja (jastuci za prstenje sa školjkama , dekorisanje svadbenih torti, venčići, nakit, buketi i to sve od - školjki!). Posetite Shell Scapes









Toliko od mene do sledećeg posta! Uživajte u ostatku vikenda!

петак, 14. септембар 2012.

Aranžman sa školjkama

Ovo bi mogao biti nastavak prošlogodišnjeg posta u kom je pitanje bilo 'Šta sa školjkama?'...
One su često najdraži suvenir sa letovanja, ali posle kratkog vremena krenu da šetaju sa police na policu da bi na kraju stigle na terasu. Na terasi se zavuku u neku saksiju sa cvećem, ili čekaju da vam u posetu dođe neko ko će reći 'Jao, kako su lepe!', a vi ćete ih drage volje pokloniti, jer inače ne znate šta biste sa njima. Obično im je takva sudbina. 
Ja još uvek nisam smislila originalni način kako da ih iskoristim, niti sam na internetu našla ideju koja me je posebno zainteresovala, a već dugo imam osećaj da sam 'nadomak otkrića'! :)
Ako se trudite da ispoštujete principe feng šui-ja, možda vam dobro dođe podatak da je školjke najbolje držati u kupatilu. 
U našem kupatilu nalazi se prilično veliko ogledalo koje ima neobičan 'ram' od stakla. Ja sam taj ram videla kao dobro mesto da udomim nekoliko školjki, a za glatke površine poput stakla, metala, plastike, najbolje ćete ih zalepiti pištoljem sa silikonom. Najbolje- jer ćete ih tako lako odlepiti ako vam to bude potrebno,što posebno dobro dođe ako ste podstanar :) . 
Ako ipak završe svoju karijeru na terasi , željno iščekujući da nekome zapadnu za oko, uvek ih možete udostojiti lepog pakovanja za srećan put. Za to će vam poslužiti staklena teglica, ili druga providna posuda, sitni kamenčići ili pesak na dnu tegle i - školjke. 





Ako imate neku zanimljivu ideju kako upotrebiti školjke, ili neki koristan link, bila bih vam zahvalna da to podelite samnom kroz komentare, a ja obećavam da ću vam predstaviti svoje 'veliko otkriće' čim ideja sazri! :)


недеља, 2. септембар 2012.

Ram sa školjkama

Malo vas zna da sam veliki zaljubljenik u školjke, a poslednjih nekoliko godina i 'kolekcionar'. U kolekciji o kojoj sam pisala u jednom od prvih postova, nalazi se zaista mnogo različitih vrsta školjki i kućica morskih puževa. Još prošle godine imala sam u planu da vam pokažem neke od njih, ali za sada je sve ostalo na jednoj slici iz starog posta i mojim planovima. Valjda zato što još uvek nemam pravo idejno rešenje kako da ih klasifikujem i pružim im odgovarajuću 'ambalažu' u stanu u kom živimo. 
Pored školjki iz dalekih zemalja, nagomilalo se i dosta školjki iz malo bližih toplijih krajeva. Šta sa njima?
Prošle godine napravili smo divne zvončiće koji stoje na vratima od terase i pri svakom izlasku na terasu, ili malo jačem vetru - svojim zveckanjem podsećaju na more i leto. Tu su i neizbežni aranžmani sa školjkama, a ovog leta rešila sam da napravim i jedan ram za slike sa školjkama. 
U svakom trenutku, stari, dotrajali ram možete izlepiti školjkama, a kako ja takav nisam imala, a i slika koju sam odredila da stavim u ram je dosta velika, jednostavno sam napravila ram od kartona. 
Obložila sam ram papirom (ako želite da ram obložite papirom, uverite se da ste papir dobro zalepili za karton, pre nego što zalepite školjke), zasukala rukave i umazala se lepkom :). 

 

Za leplenje školjki na ram predložila bih neki vulkanizerski lepak za gumu. Ja sam koristila 'Sintelan', jer ma potrebnu gustinu, ne kvasi papir, a relativno brzo se suši. Imajte u vidu da se na velikim vrućinama suši mnogo brže nego inače, pa nemojte namazati ceo ram odjednom, već mažite i lepite deo po deo. Prostor između školjki popunjavala sam sitnim kamenčićima koje sam dovukla sa mora. Ne, nije me mrzelo da nosim flašu sa kamenjem u koferu. :) 
Mada se lepak brzo suši, ostavite sve da odstoji nekih sat vremena i ram je gotov. Još ako u njega stavite fotografiju sa letovanja, biće to još jedan lep trenutak ukraden od vremena...



Želim vam uspešan i kreativan početak nove radne nedelje!