четвртак, 30. август 2012.

Bon Voyage!

Niti ja negde putujem, niti je ovaj post posvećen nekome ko putuje. Samo, kad sam napravila ovaj album, to mi je prvo palo na pamet. Bon Voyage! Na koricama su Ajfelove kule i pečati sa imenima raznih zemalja, pa su se ovi koferi sami nametnuli. Inače, i ovo je jedan od onih jednostavnih, trakom povezanih albuma, bez mnogo detalja, a taman da lepo izgleda i podseti na neke lepe trenutke sa putovanja.




                                     


Do sledećeg posta  -  AU REVOIR!  :)

уторак, 28. август 2012.

Jednostavan album koji sami možete napraviti


Danas ću vam pokazati jedan od načina da sami napravite originalni album za fotografije i to po sopstvenom ukusu. Trebaće vam papiri od kojih su napravljene stranice albuma (najbolje da to bude hamer papir ili neki drugi papir, takođe malo čvršći), karton za korice ako želite tvrde korice, u suprotnom možete opet koristiti hamer. Potom zavirite u kutije u kojima godinama sakupljate svakakve stvarčice po principu 'može zatrebati', pa izaberite ono što vam može poslužiti za ukrašavanje albuma - nalepnice, komadiće platna, ukrasne trake, isečke iz novina i sl. Trebaće vam još i makaze/skalpel, dobar lepak (npr. onaj u stiku ili dvostrana traka), lenjir i bušač. 
Isecite stranice na željene dimenzije, svaku pojedinačno. Isecite i korice od kartona i obložite ih ukrasnim papirom. Sada korice i stranice probušite bušačem na istoj visini.



 Pre nego što sastavite album stranice albuma ukrasite po svojoj želji. Meni se lično dopada kada na stranicama ima džepića u koje se mogu staviti razne kartice ili fotografije, kao i 'skrivene' pregrade. Kada ste završili sa ukrašavanjem, spojite sve stranice, stavite ih među korice i kroz probušene rupe provucite traku, konopac, rafiju... I eto ga! 



Ova vrsta albuma je odlična jer ih uvek možete nadograđivati po trenutnoj inspiraciji i potrebi. Možete im dodavati nove stranice, dodati neki detalj na već postojeće i sl. I još nešto - ne morate imati nitne za probušene rupe na koricama, ako ste koristili čvršći karton, traka ga neće pokidati. Za oblaganje kartona papirom koristite dvostranu traku jer je jedino ona dovoljno jaka da neće dati ivicama da se posle nekog vremena odlepe.
Za kraj evo još nekoliko slika mog albuma za čije sam ukrašavanje koristila najviše papir i tek poneku traku, jer sam do ušiju zaljubljena u papir i trenutno nemam potrebu za korišćenjem drugih materijala. :)






Lep dan vam želim!